Zwemmen met paarden in een waterplas

Springruiter Jan Dolfing uit Vries geridderd

Geplaatst op: donderdag 10 november 2016

Zo'n 170 ruiters doen mee aan de Sint Hubertustocht. Dit is een paardrijtocht van Vries naar Norg, vernoemd naar de beschermheilige van de jacht. De meester ruiters gaan gekleed in traditionele kledij.

De rit wordt al 25 jaar lang georganiseerd door Jan Dolfing van de manege in Vries. Daarvoor was de organisatie in handen van de bereden politie. Dolfing zelf reed de tocht als 12-jarig jongetje op een shetlandpony. 

'Niets mooiers dan dit'
"Als je van paardrijden en de natuur houdt, dan is er niets mooiers dan dit", vindt Dolfing. De ruiters troffen het redelijk met het weer. "Maar een buitje, dat hoort erbij", vindt Dolfing. "Het is herfst en een beetje ruiter kan daar wel tegen."

Ridder
Na afloop van de Sint Hubertusrit wachtte Dolfing nog een verrassing. De paardenman werd door burgemeester Marcel Thijsen geridderd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Jarenlang presteerde hij internationaal op hoog niveau als springruiter. Nu mag Jan Dolfing uit Vries zich ook Lid in de Orde van Oranje-Nassau noemen. Dolfing heeft door de jaren heen veel betekend voor de paardensport in Drenthe. Niet alleen als ruiter, ook als ambassadeur voor de hippische sport.

Nationaal kampioen
De 66-jarige Dolfing kwam in aanraking met de paardensport toen hij elf jaar oud was. De inwoner van Vries beschikte over talent. Hij won drie nationale titels en ook internationale prijzen.

Paardensportcentrum
Onder de jongere inwoners van Vries en omgeving staat Dolfing vooral bekend als de eigenaar van Paardensportcentrum Dolfing. Ook is hij de oprichter en bestuurslid van Ponyclub Polarfurst in Vries. Daarnaast organiseert Dolfing al sinds 1980 jaarlijks de Hubertusjacht in Vries.

 


Meer nieuws