Rustplaats tijdens trektocht

Meer comfort voor bezoekers tuigpaardenconcours Norg

Geplaatst op: zaterdag 7 juli 2012

Alle tribunes overdekt

Meer comfort voor bezoekers tuigpaardenconcours Norg

Het nationaal tuigpaardenconcours in Norg op dinsdag 24 juli aanstaande biedt de bezoekers dit jaar extra comfort. Alle 1.100 tribuneplaatsen op het evenemententerrein bij de plaatselijke manege krijgen een overkapping met kuipstoeltjes als zitplaatsen. Het bestuur van de Stichting Norgermarkt Concours vindt het belangrijk steeds weer te vernieuwen en actief te werken aan vooruitgang. “De tijd staat niet stil en wij ook niet,” zo verklaart voorzitter Geesienus van Zonneveld de voortdurende prikkel bij hem en zijn medebestuursleden om het niveau van het jaarlijkse concours te blijven verhogen. Deelnemers, bezoekers, sponsors en de tientallen vrijwilligers weten dit zeer te waarderen. Ook dit jaar is de belangstelling weer groot. De inschrijvingen stromen binnen. Zo’n 350 startende paarden en ongeveer 250 deelnemers die de leidsels in handen nemen. Het programma van vier uur ’s middags tot elf uur ’s avonds laat een sterke bezetting zien. Tien tot twaalf deelnemers per rubriek is het gemiddelde.
 

De extra investeringen om de accommodatie aantrekkelijker te maken heeft geen invloed op de toegangsprijs. Die blijft met 14 euro per kaartje gelijk aan het tarief van vorig jaar. Ook nu weer hebben kinderen tot 14 jaar gratis toegang. Er is geen onderscheid tussen zit- en staplaatsen. Bezoekers kunnen zelf kiezen waar ze het afwisselende tuigpaardenprogramma willen volgen. In 27 rubrieken komen hackney’s, Friese paarden en KWPN-ers in de baan. Deelnemers en bezoekers komen uit heel Nederland.

Tot dit jaar was het traditie het tuigpaardenconcours in Norg te verrijden op de laatste dinsdag in juli. Eens in de zes jaar was dit aan de vooravond van het concours hippique in Buitenpost dat altijd op de eerste woensdag in augustus op het programma staat. Voor een aantal deelnemers gaf dit problemen. De besturen van Buitenpost en Norg zijn hierover met elkaar in overleg gegaan met als resultaat dat het tuigpaardenconcours in Drenthe dit jaar op de een na laatste dinsdag in juli wordt gehouden.

Nieuw dit jaar is dat tijdens het Kampioenschap Tuigpaarden Eenspannen Ereklasse, regio Noord-Nederland ook wordt gestreden om de Gouden Zweep. Eerder gebeurde dat tijdens de Paardendagen in Driesum/Wouterswoude (Fr.). Vanwege een andere opzet van dit evenement hebben Willem en Coby van der Bij, eigenaren van de Gouden Zweep, in overleg met Stichting Norgermarkt Concours besloten de prijs dit jaar te laten verrijden in Norg.

Voor de tiende en laatste keer wordt in juli de Kelly-bokaal verreden. Deze prijs bestaat uit een bronzen paard ter nagedachtenis aan Tienke Elzinga. De bokaal wordt altijd uitgereikt in de rubriek fokmerries van de Vereniging van Tuigpaardrijders Nederland, regio Noord-Nederland. Tienke Elzinga en Kelly waren jarenlang zeer succesvol in deze categorie.
 


Meer nieuws