Zwemmen met paarden in een waterplas

Colomn Drenthe Magazine

Geplaatst op: zondag 26 april 2009

Gastheerschap maakt het verschil

Consumentenrubriek op radio, televisie en in kranten zijn razend populair. Dat verbaast me niks. Immers, veel mensen herkennen zich in de zaken die daarin aan de orde komen. Soms gaat het over een slecht product, maar vaak is gebrekkige service of dienstverlening het onderwerp. Voor velen ook heel herkenbaar. Zelf had ik kort geleden ook nog zo’n ervaring. De reparatie van mijn scheerapparaat duurde meer dan een maand. Contact met de servicedienst van producent B. verliep knullig. Bijna drie kwartier aan de telefoon in de wacht zonder resultaat en geen inhoudelijke reactie op een e-mail Gelukkig zijn er meer fabrikanten die scheerapparaten op de markt brengen. Bij mijn volgende aankoop is de keus groot genoeg.

Ook recreatiebedrijven zijn er in alle soorten en kwaliteiten. De vakantieganger kan volop kiezen. Zelfs binnen een toeristische regio is het aanbod vaak groot. En wat doe je dan als recreant? Eerst maar eens op internet kijken. De locaties vergelijken via de websites. Dit is vaak het eerste contact tussen de aanbieder van een accommodatie en de toerist of recreant. Het is dus belangrijk dat de digitale ingang er goed uitziet en de juiste informatie biedt. De bezoeker moet een goed gevoel krijgen bij het bekijken van de site. En datzelfde goede gevoel is van belang als de recreant op het vakantieadres aankomt en er verblijft. Een vriendelijke ontvangst en een goede begeleiding maken het verschil. Klantvriendelijkheid en gastvrijheid zijn minstens zo belangrijker als de kwaliteit van de aanwezige voorzieningen. Die zijn meestal ook wel op andere recreatiebedrijven te vinden. Maar de service is lang niet overal hetzelfde. Hierop kunnen Drentse recreatieondernemers zich heel goed onderscheiden. Het kenmerk van de volksaard is gemoedelijkheid en begrippen als haast en hectiek zijn hier nauwelijks bekend. In Drenthe is de menselijke maat de norm. Het aloude en nog steeds bestaande naoberschap is hiervan het duidelijke bewijs. Drenten zijn gewend elkaar hulp te bieden en te ondersteunen. Het is een grondhouding die je terugvindt bij de recreatiebedrijven.

Gastvrijheid is in onze provincie een blijvend punt van aandacht. Ook bij de leden van de Vereniging Paardentoerisme Drenthe (VPD) staat het hoog op de agenda. Het is een belangrijk kwaliteitsaspect. De ondernemers beseffen dat ze zich hiermee kunnen onderscheiden van hun collega’s. Ze willen het hun gasten graag naar de zin maken en aandacht geven. Wie na de vakantie met een goed Drenthe gevoel huiswaarts keert, komt vast en zeker eerder terug dan degene die teleurgesteld de koffers pakt.
De VPD-bedrijven hebben overigens nog een reden om hun klanten vriendelijk en behulpzaam tegemoet te treden. Zij willen voorkomen dat hun voorzitter zich voor het gedrag van een van de leden moet verantwoorden in een consumentenrubriek op radio, tv of in de krant.

Sjoerd Dijkstra,
voorzitter Vereniging Paardentoerisme Drenthe.
sjoerd-dijkstra@home.nl

Meer nieuws