Buitenrit langs de waterkant

Adelinde Gefeliciteerd!!

Geplaatst op: woensdag 2 september 2009

Het bestuur en leden van Vereniging Paardenprovincie Drenthe feliciteerd Adelinde Cornelissen met de geweldige prestaties op het EK.

 

Klik HIER om de Kür op muziek te bekijken

WINDSOR -  Adelinde Cornelissen zegde ruim een jaar geleden haar baan als lerares Engels op om topsporter te worden. Ze durfde haar droom te volgen. Dat werd donderdag 27 augustus 2009 op de Europese titelstrijd in Windsor in één klap uitbetaald. De Drentse won goud in de Grand Prix Special. Met Parzival reed ze een wereldrecord, 84,042 procent.

Op de vraag of ze het al geloofde, kon ze snel een antwoord geven: „Nee”. De weg die Cornelissen volgde is onnavolgbaar geweest. Ze begon met Parzival op een moment dat de eigenaar het dier aan de straatstenen niet kwijt kon. In de ring ging het paard bij wijze van spreken meer achter- dan vooruit.

Cornelissen (30) echter wist dat er toekomst was. „Na mijn tweede rondje op dit paard dacht ik: Wauw! Dit is het. Maar dat gevoel duurde drie stappen. Dan hield het op. Maar ik dacht: Als het straks eens drie minuten duurt. En dan vijf. Dan kan ik best ver komen.”

Zo werd Cornelissen op de Europese kampioenschap officieus de beste van de wereld. Met de equipe had ze er al goud gewonnen in de landenwedstrijd. Ze werd de tweede Nederlandse, na Anky van Grunsven, die op een EK een individuele titel won. Ze versloeg op het landgoed van Windsor Castle de onaantastbaar geachte hengst Moorlands Totilas van Edward Gal.

Dat laatste wist Cornelissen aanvankelijk niet. Ze stapte de ring uit en feliciteerde Gal. „Ik dacht echt dat hij had gewonnen.” Maar Gal, die grossierde in tienen, maakte ook net iets te veel fouten. „Met Totilas mis ik nog de ervaring. Dat is normaal in deze fase van zijn loopbaan. Het dier is nog jong.”

Zo werd Adelinde Cornelissen met een fenomenale proef Europees kampioene. De Cornelissen die als enige in het professionele circuit met een trailer naar de wedstrijd komt. Een vrachtwagen heeft ze niet. De Cornelissen die in een rijtjeshuis in Beilen woont en op de fiets naar de stal van haar paard gaat, om te trainen.

Ze bedankte donderdag Sjef Janssen, de bondscoach. Eén keer in de twee weken rijdt ze met Parzival naar hem toe, om er steeds twee dagen te trainen. Sindsdien worden haar scores beter. Van zeventig procent naar boven de tachtig.

De afgelopen winter won Cornelissen, nationaal kampioene in 2008, ineens drie wereldbekerkwalificaties achter elkaar. Daarvoor was ze bij de Olympische Spelen van Hongkong nog reserve geweest. Maar bij de wereldbekerfinale in Las Vegas bleek Parzival geblesseerd. „Dierenarts Jan Greve heeft mij geholpen het paard op tijd fit te krijgen.”

Eén wedstrijd reed ze vervolgens, in Hickstead. Daar gaf Janssen haar de kans zich alsnog te kwalificeren voor de titelstrijd te Windsor. Die kans greep ze. Cornelissen verstaat de kunst te presteren als het moet.

Parzival is, volgens de kenners, inmiddels wel een miljoentje of twee waard. Mede-eigenaar Henk Koers ziet een verkoop wel zitten. Cornelissen is, met haar vader, voor de andere helft eigenaar. „Mijn helft verkoop ik niet. Ik wil verder met Parzival. Als hij zijn helft van de hand doet moet hij dat weten. Ik doe het niet.” Geen geld, wel goud.


Meer nieuws