Buitenrit langs de waterkant

Schapen én Paarden

Geplaatst op: donderdag 23 oktober 2008
Schapen bepalen al eeuwenlang het beeld in de provincie Drenthe. Ze stofferen op een aantrekkelijke manier het landschap. Toeristen, recreanten en ook de Drenten zelf genieten ervan. Maar er is wat aan het veranderen. Wie door de Drentse dreven trekt ziet steeds meer paarden lopen. Soms een paar bij elkaar, een andere keer in kuddes. Hoeveel het er zijn, weet niemand. Wel is bekend, dat het CBS in 2007 ruim 8.000 paarden en pony’s telde op de geregistreerde boerenbedrijven. Maar welke aantallen bij burgers op stal of in de wei staan, blijft gissen. Wie om zich heen kijkt, telt honderden, zo niet duizenden edele viervoeters. Hoe dan ook, Drenthe is duidelijk bezig te verpaarden. Niks mis mee, zolang het landschap maar intact blijft.
De Vereniging Paardentoerisme Drenthe volgt de ontwikkelingen op de voet. Zo ook de publiciteit over het scherper profileren van Drenthe als paardenprovincie. Sommigen zien hierin een soort concurrentiestrijd met het schaap. Het paard zou het nieuwe symbool van Drenthe moeten worden. Maar dit is je reinste nonsens. Het is niet óf óf, maar én én. Paarden en schapen samen zorgen voor meer afwisseling in het buitengebied. En bovendien vullen ze elkaar heel goed aan. Immers, het gras dat paarden laten staan, eten schapen maar wat graag. Niks concurrentie dus. Integendeel. Met zowel paarden als schapen in het landschap is Drenthe nog mooier dan het al eeuwenlang was.