Rustplaats tijdens trektocht

Paarden doen niet onder voor fietsers en wandelaars

Geplaatst op: zaterdag 21 november 2009

(Column uit het magazine DRENTHE)

Drenthe profileert zich graag als fiets- en wandelprovincie. En dat is terecht. Immers, waar zijn meer kilometers verharde fietspaden dan juist in deze provincie? En waar kun je mooier wandelen dan door de Drentse bossen, over heidevelden, door rustieke dorpjes, langs zandverstuivingen, meertjes of vennetjes? Urenlang dwalen en genieten van de omgeving. Elk detail in je opnemen en geen tijd om aan de dagelijkse beslommeringen te denken. Je verplaatsen met de fiets of de benenwagen geeft rust en ontspanning. En je doet ook nog iets aan je conditie. Bewegen is een must vandaag de dag.
Dikke kans dat je al fietsend of wandelend door Drenthe ruiters en koetsiers tegenkomt. Ook paarden hebben beweging en afleiding nodig. Hun eigenaren en verzorgers weten dat. Ze zijn dan ook vaak met hun viervoeters te vinden in de vrije natuur. Buiten rijden is populair. Keiharde cijfers ontbreken jammer genoeg, maar er zijn wel goed onderbouwde ramingen. Zo is een paar jaar geleden berekend dat alleen al in Drenthe per jaar ruim 300.000 buitenritten plaatsvinden.
Veel ruiters en menners blijven voor langere tijd in onze provincie. Het aantal overnachtingen ligt boven de 100.000. Het paardentoerisme levert zo’n 350 directe arbeidsplaatsen op en de besteding op jaarbasis schommelt rond de 14 miljoen euro.
Het zijn getallen die indruk maken. Ze laten zien dat toerisme en recreatie met paarden in Drenthe een serieuze aangelegenheid is.
Gelukkig begint dit besef bij steeds meer mensen door te dringen. Provinciale en gemeentelijke politici ontdekken het paard als de nieuwe Drentse melkkoe. De edele viervoeters zijn een economische factor van betekenis op het platteland. Immers, de agrarische sector is sterk in ontwikkeling en veel kleine boeren moeten noodgedwongen stoppen. Paardenbedrijven zijn vaak een goed alternatief.
Dat onze provincie bij paardenmensen hoge ogen gooit blijkt ook uit een onderzoek van het Tilburgse Kenniscentrum Toerisme & Recreatie. In een enquête zegt 18% van de ondervraagden dat Drenthe dé paardenprovincie van Nederland is. Noord-Brabant en Gelderland volgen met ieder 16%.
Alles bij elkaar meer dan genoeg reden om als overheden, bedrijfsleven en belangenorganisaties de handen ineen te slaan. Samen Drenthe nóg beter neerzetten als hippische provincie en laten zien dat paarden niet onderdoen voor fietsers en wandelaars.

Sjoerd Dijkstra,
voorzitter Vereniging Paardentoerisme Drenthe.
sjoerd-dijkstra@home.nl