Rustplaats tijdens trektocht

Hippische toerist als Koning in Drenthe

Geplaatst op: zaterdag 30 januari 2016

Toeristische bedrijven die zijn aangesloten bij de Vereniging Paardentoerisme Drenthe (VPD) staan weer in de startblokken om afspraken te maken met gasten. Ook dit jaar zullen wel weer meer dan 50.000 ruiters, menners en ponyrijders een vakantie boeken in dé paardenprovincie van Nederland. Met of zonder een eigen paard op reis door de Drentse natuur. Bossen, heidevelden en veel buitenmaneges bieden paardenliefhebbers ontspanning en een heerlijk gevoel. Tochten maken met viervoeters die vroeger als harde werkers op boerderijen door het leven gingen. Tractoren hebben deze zware werkzaamheden overgenomen. Paarden en pony’s relaxen nu en zijn veel te zien in sport en recreatie. Ze bieden het mooiste van het mooiste!

Edele viervoeters kunnen zelf niet kiezen voor een levensdoel en ook niet voor een eigen regio. Zou dat wel kunnen, dan kregen we in Drenthe vast en zeker nog veel meer paarden en pony’s te zien. Ze zouden graag willen leven in een natuurlijke en gezonde omgeving. Vrije buitenritten maken in een schone lucht. Drenthe voldoet hieraan.

Staatsbosbeheer zet een punt achter ca. 80% van alle vaste ruiter- en menpaden. Dus kiezen wij  voor de mooiste routes. En dat doen we dan in een van de schoonste gebieden in Nederland. In de drie noordelijke provincies is de lucht verser dan in andere delen van het land. De percentages stikstofdioxine (NO2) en fijnstof (PM10) zijn hier lager dan elders.

Goed nieuws dus voor mens, dier en natuur. En zeker ook voor hippische toeristen. Een vakantie boeken in Drenthe is dubbel genieten in een frisse en gezonde omgeving. En daarbij is het dan ook nog heel mooi dat ledenbedrijven van de VPD voldoen aan extra kwaliteitseisen. Veiligheid, welzijn paarden en pony’s, locatievoorzieningen en gastvrijheid staan hoog op de agenda. Hippische toeristen zijn hier Koning!

Sjoerd Dijkstra,

Voorzitter VPD.