Buitenrijden in Drenthe

Het nationale paard van Drenthe

Geplaatst op: donderdag 3 juli 2014

In de provincie Drenthe zijn diverse gemeenten die de paardensector een warm hart toedragen. Veel bestuurders en beleidsambtenaren weten dat het een bedrijfstak is met een landelijke jaaromzet van meer dan anderhalf miljard euro. Dus is het een stevige economische pijler die ook goed is voor de werkgelegenheid.

Paarden zijn in feite multifunctionele dieren. Ze bieden ondernemers heel veel kansen om zaken te doen en geld te verdienen. Denk hierbij aan de fokkerij, de handel, sport, recreatie, verzorging en het transport van edele viervoeters.

Een paar Drentse gemeenten doen er alles aan om de hippische sector te ondersteunen en de bedrijvigheid te stimuleren. Westerveld is hiervan een heel goed voorbeeld. Maar ook gemeente De Wolden probeert paardenliefhebbers naar zich toe te halen. Elk jaar zijn er hippische evenementen in verschillende dorpen en in de zomer een groot internationaal concours hippique in Veeningen. Ook dit jaar weer in de maand juli en al voor de tiende keer. Ruiters en amazones uit zo’n 30 landen verschijnen aan de start. Een hippisch evenement dat gemeente De Wolden op de kaart zet. Maar dat niet alleen. Het concours is ook een bron voor het leggen en onderhouden van zakelijke contacten. Handelsverkeer en springsport gaan hier hand in hand. En natuurlijk gebeurt dat op meer plaatsen.

Neem de Paarden4Daagse voor ruiters en menners in Zorgvlied, een klein dorp met veel groene uitstraling in de gemeente Westerveld. Van 9 t/m 12 september trekken hier weer honderden paardenmensen door de natuur. Elke dag een nieuwe route. Tientallen vrijwilligers zijn nu al bezig met de voorbereidingen. In samenwerking met lokale horeca- en recreatieondernemers geven ze een forse impuls aan de recreatieve paardensector in de regio. Zorgvlied en omgeving profileren zich graag als een gebied met vooraanstaande hippische kwaliteiten.

Vlak voordat de Paarden4Daagse van start gaat, is op zondag 7 september in Boschoord de 9de editie van de plattelandsfair Paard & Erfgoed. Een manifestatie met een sociaal gezicht in de gemeente Westerveld. De hele dag door shows, clinics, demonstraties en al wat dies meer zij in pistes op een terrein met zo’n honderd kraampjes en standjes. Bezoekers maken in een landelijke sfeer kennis met o.a. oude ambachten, nieuwe producten, horeca, kinderactiviteiten en natuurlijk ook spullen die nodig zijn voor de verzorging van paarden.

Paard & Erfgoed bestaat al vanaf 2006 en geniet grote bekendheid. De laatste jaren komen op de eerste zondag in september al meer dan 5.000 bezoekers uit heel Nederland naar Boschoord. Mensen komen ernaartoe voor de gezelligheid en de boeiende presentaties. Maar ook om hun sympathie te betuigen met de bedoeling van de plattelandsfair. Het initiatief is genomen om cliënten van de Stichting Trajectum met een verstandelijke beperking of met een strafrechtelijke achtergrond praktische ondersteuning te geven. Zij helpen mee bij het organiseren van de fair en doen zo werkervaring op wat goed is voor terugkeer in de maatschappij.

In het zuidwesten van de provincie Drenthe trekken de gemeenten De Wolden en Westerveld samen op als één toeristische regio in Het nationale park van Drenthe. Het wachten is nu op Het nationale paard van Drenthe!

Sjoerd Dijkstra,

voorzitter Vereniging Paardentoerisme Drenthe.

(www.paardenprovincie.nl)