Winter in Drenthe

Drenthe ontdekt paardenrecreatie

Geplaatst op: donderdag 21 augustus 2014

Niks is mooier dan steeds weer wat nieuws ontdekken. Iets horen, zien, ruiken of voelen dat nog onbekend is. Vooral in de tijd dat ik werkzaam was als journalist draaide alles om nieuws en nieuwsfeiten. Informatie verzamelen, verwerken en uitdragen via de media. Dat was fantastisch.

De interesse voor nieuws zit nog altijd in mijn hoofd. Niet meer zo zeer om het in de pers te krijgen, maar veel meer om er zelf van te genieten. Bijvoorbeeld tijdens de wekelijkse buitenrit te paard door de Drentse natuur. Elke keer is het weer anders. En dat begint al in de box met de merrie die wekelijks lijkt te wachten op mijn komst. Soms met wat zand aan de benen en een andere keer strootjes in de staart. Alles schoonmaken van top tot teen, het bit in de mond van het paard doen en het zadel op de rug leggen. Klaar voor de korte wandeling naar de buitenbak. Opstijgen en met de groep het bos in.

Omdat bijna alle bospaden vrij toegankelijk zijn voor ruiters en menners kiest de begeleider elke week weer voor een andere route. Dat is op zich al prachtig. Niet weten waar we langs rijden. Steeds maar weer afwachten welke kant we opgaan. Door bosgebieden met loofbomen of dennenbomen. Over heidevelden, langs vennetjes of zicht op omheinde natuurgebieden met kuddes koeien en stieren. In de bomen en in de lucht vogels die zich graag laten horen. En op het bospad soms reeën, hazen en konijnen. Eenmaal ook een vos het pad zien kruisen.

Dieren zien in de natuur is altijd weer een beleving. Maar ook mooi is het om te zien hoe snel bomen en planten veranderen. De kleuren zijn nooit hetzelfde. Elke week andere tinten. En het lijkt soms alsof ze tegen de klippen op groeien. Vandaag een paar struikjes en over een paar maanden een bosje.

Wat in de natuur heel gewoon is, gebeurt ook in het verenigingsleven en bij overheden. Die willen niks bij het oude laten. Veranderen en vernieuwen zijn begrippen die steeds vaker in de praktijk worden gebracht. Zo heeft de provincie Drenthe op verzoek van het Hippisch Platform Drenthe opdracht gegeven aan een adviesbureau om een onderzoek te doen naar de maatschappelijke en economische betekenis van de paardensector in de provincie. Het rapport verschijnt in het najaar. Dan weten we hoe hippisch Drenthe ervoor staat. Is het een bedrijfstak die behoorlijk wat geld oplevert en veel mensen aan een baan helpt? En hoe zit het met de sociale aspecten van de sector? Vooruitlopend hierop durf ik al wel te beweren dat paarden een bindende factor zijn in de Drentse samenleving. Ze vormen een soort drie-eenheid met de bevolking, de natuur en het landschap. Voor paardentoeristen is het goed om dit te weten en ook zelf te ervaren.

Als het onderzoek naar het belang van de hippische sector in Drenthe is afgerond en de resultaten positief zijn, is het de hoogste tijd om het fenomeen paardenprovincie meer inhoud te geven. Concrete plannen uitwerken en investeren in een betere toekomst. Begin mei stond in het Dagblad van het Noorden een artikel met daarboven: Drenthe ontdekt recreatievaart. De kans is groot dat dezelfde krant na de zomer een artikel publiceert met als kop: Drenthe ontdekt paardenrecreatie.

Sjoerd Dijkstra,

voorzitter Vereniging Paardentoerisme Drenthe.

(www.paardenprovincie.nl)