Buitenrit langs de waterkant

Column Drenthe Magazine

Geplaatst op: zaterdag 17 april 2010

Groot denken, klein beginnen

Drenthe heeft er meer dan genoeg van om te pas en te onpas te horen dat de provincie een ‘duf’ en ‘stoffig’ imago heeft. Dit beeld klopt ook niet met de werkelijkheid. Drenthe bewijst keer op keer dat rust, ruimte en groen heel goed samen kunnen gaan met dynamiek, avontuur en gewaagde initiatieven. Voorbeelden? Nou, denk maar aan het mega succes in het Drents Museum in Assen. In 2008 kwamen maar liefst 370.000 mensen af op een tentoonstelling over het Chinese Terracotta Leger. En wat te denken van het jaarlijkse motorfestijn op het TT-circuit of de Wielerronde van Drenthe die dit jaar voor de 50ste keer door de provincie trekt.
Een absolute topper in 2009 was natuurlijk de start van de Spaanse wielerronde, de Vuelta, in Assen en de daarop volgende etappe naar Emmen. Drenthe was enthousiast en gooide alle remmen los. Overal barstte het van de activiteiten.

De provincie toonde andermaal grote evenementen aan te kunnen en er een succes van te maken. Hoog tijd om ook in de hippische sfeer een tandje bij te zetten. Op sportief gebied is er al het nodige te beleven. En ook recreatief begint het steeds beter te lopen. Maar het kan nóg beter. Dat begrijpt ook het provinciaal bestuur van Drenthe. Dit ondersteunt een initiatief om de hippische sector in de volle breedte verder te ontwikkelen. Waar liggen kansen en mogelijkheden om de vitaliteit van deze bedrijfstak te versterken? Hoe kan Drenthe nog meer profiel krijgen als paardenprovincie?
Een slimme strategie van de bestuurders in het provinciehuis in Assen. Immers, Drenthe heeft al een sterke uitgangspositie op paardengebied en het is ook nog eens een sector die groei kent. Mooi meegenomen in deze tijd van economische tegenwind.

Wat we uiteindelijk willen bereiken is dat Drenthe in binnen- en buitenland direct associaties oproept met paarden. Misschien moet de provincie alvast eens na gaan denken over het opnemen van een afbeelding van dit edele dier in het logo. Regeren is toch vooruitzien?
Ondertussen zijn ook op andere fronten activiteiten gaande om Drenthe een nog duidelijker paardensmoel te geven. Een van de initiatieven is het vormgeven van een heuse paardentrail. Een route door de provincie voor ruiters en menners met onderweg pleisterplaatsen en adressen om voor korte of langere tijd te verpozen. Rustplaatsen met de mogelijkheid om te overnachten voor mens en paard dus. Een prachtig streven dat niet vanzelf gaat. Het kost de nodige inzet. Maar Drenten zijn volhardend en doelgericht. Soms ook een beetje voorzichtig. En dus is ervoor gekozen te beginnen in de regio Zuidwest-Drenthe. Het Recreatieschap Drenthe werkt hier nauw samen met de gemeenten De Wolden en Westerveld om de Drenthe Trail van de grond te krijgen. En dat gaat zeker lukken. Het enthousiasme is groot en in het gebied zijn meer dan voldoende mogelijkheden om een aantrekkelijke route uit te zetten. Als die er eenmaal is ligt uitbreiding naar de rest van de provincie voor de hand. Zo’n aanpak past bij Drenthe: groot denken, maar klein beginnen!

Sjoerd Dijkstra,
voorzitter Vereniging Paardentoerisme Drenthe.
sjoerd-dijkstra@home.nl