Buitenrit langs de waterkant

Aanvalluh

Geplaatst op: donderdag 1 november 2012

Wie van paarden houdt, weet ook de provincie Drenthe te vinden. Edele viervoeters passen hier op een natuurlijke manier in het landschap. Drenthe is een paardenprovincie pur sang. Zo is in Zuidlaren de oudste paardenmarkt van Europa.
Paarden houden en paarden fokken zit Drenten in het bloed. Tot halverwege vorige eeuw waren het vooral boeren die dit ongevaarlijke virus bij zich droegen. Maar tegenwoordig is de smetstof breed verspreid. Fokkers, handelaren, sporters en recreanten zijn dol op paarden.

Drenthe heeft naam opgebouwd in de internationale hippische sport. Springruiter Albert Zoer woont er, zijn collega Marc Houtzager is er geboren en ook dressuuramazone Adelinde Cornelissen is van Drentse origine. Andere bekende paardenmensen in de provincie zijn oud-Europees kampioen springen Johan Heins en oud-internationaal springruiter Jan Broek. Zij zijn tegenwoordig actief in de paardenhandel en reizen de hele wereld over om zaken te doen.

Drenthe staat ook bol van de hippische evenementen. Het jaarlijkse concours hippique in de gemeente De Wolden trekt deelnemers uit zo’n 30 verschillende landen. En ook het Noordelijk Indoor Concours Hippique in Assen is populair bij paardensporters uit binnen- en buitenland.
Liefhebbers van het tuigpaard ontmoeten elkaar in de zomer op diverse plaatsen in de provincie. Ook in Norg, waar in juli nationale toppers met hackney’s, Friezen en KWPN’ers strijden om de hoogste eer. Dit jaar al voor de 35ste keer. Deelnemers hebben het tuigpaardenconcours in Norg uitgeroepen tot het beste van heel Nederland. Onderzoek van studenten van de Hanzehogeschool in Groningen heeft dit aangetoond.

Niet alleen in de paardenhandel en de paardensport heeft Drenthe veel te bieden, ook in recreatief opzicht is de provincie een hippische hoogvlieger. Met zo’n 900 km ruiter- en menroutes door prachtige natuurgebieden en verstilde dorpjes raak je niet uitgekeken. En overal zijn gastvrije paardenbedrijven om te pauzeren of te overnachten. Persoonlijk ken ik mensen die in de zomer zo vaak mogelijk een weekend of soms een paar weken achtereen vanuit de randstad naar Drenthe komen om er paard te rijden. Ze raken niet uitgekeken op het eersterangs paardenparadijs met duizenden inwoners die het paardenvirus in de genen hebben.

Drenthe is een hippische provincie om trots op te zijn. Velen zijn dat ook. Maar ze dragen het niet of onvoldoende uit naar de rest van Nederland en daarbuiten. Hiervoor zijn Drenten te bescheiden en te ingetogen. Ze houden er niet van op de voorgrond te treden. “Kiek’n wat ’t wordt”, is een vaak gehoorde uitdrukking. Afwachten in plaats van in actie komen. Deze volksaard is jammer voor de ontwikkeling en de profilering van de hippische bedrijfstak in de provincie. Met wat meer onderlinge samenwerking en ambitie moet het mogelijk zijn de kwaliteiten van het Drentse paardenparadijs beter uit te dragen. De buitenwereld laten zien en horen wat deze provincie op hippisch gebied onderscheidt van de rest van Nederland. Dus is mijn advies: aanvalluh!
 

Sjoerd Dijkstra,
voorzitter Vereniging Paardentoerisme Drenthe.


Meer nieuws